30.9.2016

Mietteitä Spartathlon-seurannan ohessa

30.09.2016


Spartathlonin startti vuonna 2016 on tapahtunut (kuvakaappaus Spartathlon-videoseurannasta)
Vajaa tunti sitten noin 350 juoksijaa - virallisen seurannan mukaan 101, mutta videokuvan perusteella kyseessä on kreikkalaisen ajanottojärjestelmän virhe eikä se, että valtaosa juoksijoista olisi viime hetkellä jäänyt pois - starttasi Akropolis-kukkulalta juosten kohti 246 km päässä, Spartassa odottavaa kuningas Leonidasin patsasta.



Kyllä, olen joskus todennut, että Spartathlon on ultrajuoksukilpailu monien muiden joukossa. Maailmassa on kilpailuja, joissa matka on pidempi, joissa on enemmän nousua, joissa juostaan vielä kovemmissa olosuhteissa tai jossa on kovatasoisempi osallistujajoukko. 

Silti, on vain yksi Spartathlon. 36 tunnin aikaraja vaihtelevalla reitillä juostavassa 246 km kilpailussa on todella kova. Tasaisella vauhdilla (jota kukaan ei pysty tällaisessa kilpailussa ylläpitämään) se tarkoittaisi, että ensin pitää juosta runsaat 100 mailia vuorokaudessa ja sen jälkeen jatkaa vielä 12 tuntia samalla vauhdilla. Käytännössä tämän kilpailun läpäisemiseksi on ensin juostava lähes 180 km vuorokaudessa, johon muuten sisältyy 1200 m korkean vuoren ylitys ja sitä edeltävä noin 10 kilometrin yhtämittainen ylämäki. 

Edes huippujuoksijoille Spartathlon ei ole helppo kilpailu. Viime vuonna saksalainen Florian Reus teki historiaa voittaessaan ensimmäisenä juoksijana Spartathlonin hallitsevana 24 h juoksun maailmanmestarina. Kaiken lisäksi hän voitti molemmat tittelit samana vuonna. Kaksi edellistä samaa suoritusta yrittänyttä, USA:n Mike Morton (MM 2012, Spartathlon 2013) ja hänen maanmiehensä Jon Olsen (MM 2013, Spartathlon 2014) joutuivat keskeyttämään kilpailun. Japanilaislegenda Ryoichi Sekiya on voittanut sekä MM-kultaa että Spartathlonin, molemmat useaan otteseen, mutta ei ole voittanut viime mainittua hallitsevana maailmanmestarina. Vaikka Spartathlonissa noudatetaan yhä tiukasti amatööriurheilun ihanteita - esim. sponsorien mainokset kilpailuasuissa eivät ole sallittuja eikä kilpailussa makseta rahapalkintoja - houkuttelee kilpailu joka vuosi mukaan tukun maailman terävimpään kärkeen kuuluvia ultrajuoksijoita. 

Spartathlonin vetovoima kasvaa vuosi vuodelta ja kovanpuoleisista osallistumisrajoista huolimatta läheskään kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan. Tämän vuoden kilpailun osallistumisarvontaan oikeutti miehillä esim. 24 h juoksun tulos 180 km tehtynä 1.1.2014 jälkeen. Suoran mukaanpääsyn tämän vuoden kilpailuun mahdollisti miehillä 20% tulosrajaa parempi tulos, 24 h juoksussa siis vaadittiin tulos 216 km. Huhujen mukaan tulosrajoja vuodelle 2017 tullaan kiristämään nykyisestä. Kaikki osallistumiseen oikeuttavat tulosrajat selviävät Spartathlonin virallisilta nettisivuilta: spartathlon.gr.

Olen osallistunut Spartathloniin kolmesti ja kahdesti olen päässyt nauttimaan maaliintulon tunnelmasta, viimeksi vuonna 2014, jolloin olin 20. ajalla 29 h 43 min. Jonakin vuonna palaan vielä Kreikkaan, tavoitteenani päästä kymmenen parhaan joukkoon. Suoritus, johon vain kourallinen suomalaisia on pystynyt. 

Jostain syystä huomaan taas kerran juuttuneeni kilpailuseurannan ääreen. Tänä vuonna kilpailussa on mukana 10 suomalaisjuoksijaa, joiden suoritukset erityisesti kiinnostavat.

Kaikki suomalaiset Spartathlon-tulokset 1986-2015

Live-tulokset | Video-stream

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti